ÍME 3 TIPP, HOGY AZ ÖNÉLETRAJZOD LEGMOSTOHÁBB RÉSZE IS ÁTÜTŐ LEGYEN

Vajon beleírjam-e az önéletrajzomba, hogy blogolok, önkéntes munkát szoktam vállalni vagy hogy sárkányhajó versenyekre járok? Igen, igen és igen. Sokan azt gondolják, hogy mivel ezek nem kötődnek a megpályázott álláshoz, azáltal nem is fontosak. Pedig ezek mind olyan pontok, melyek figyelemfelkeltőek és személyesebbé teszik az életrajzodat. A szabadidős tevékenységek rész rendszerint az önéletrajz utolsó pontjaként szerepel, így sok pályázó elnagyoltan odaírja, hogy olvasás, sport és filmek mondjuk, ami valljuk be, eléggé sablonos, ilyen módon felesleges is. animal-3616126_1920.jpg

Akkor hogyan érdemes ezt ügyesen csinálni, hogy kellően érdekes is legyen? Íme 3 tipp:

  1. 1. Legyél konkrét, mutass rá a részletekre tömören! Írd le például, hogy milyen filmeket szeretsz nézni. „Európai, elsősorban francia filmeket szeretek nézni, rendszeres látogatója vagyok a Francia Filmfesztiválnak Budapesten”. Vagy ha olyan helyre jelentkezel, ahol fontos a csapatmunka, de individualista hobbid van, akkor érdemes úgy bemutatnod azt, amiből kiderül hogy tudsz csapatban is együttműködni. Például ha futni szeretsz, akkor írhatod hogy „Rendszeresen futok, szeretek részt venni futóversenyeken, ahol csapatban képviselem a cégemet.”
  2. 2. Hogyan vedd rá a toborzókat arra, hogy elolvassák az önéletrajzodnak ezt a pontját is? Érdemes már az önéletrajz legelejébe belecsempészni részleteket, mellyel oda tudod terelni őket. Első pontnak a CÉLJAIM-at szoktam ajánlani. Ez egy pár mondatos úgynevezett ELEVATOR PITCH, amivel tulajdonképpen eladod magadat. Ezt a részt még biztosan elolvassák, így itt el tudod elérni egy kellően figyelemfelkeltő, egyedi szöveggel azt, hogy tovább is olvassák az önéletrajzodat. Írd le, hogy mik a céljaid az adott állással, mi motivál, hogy az adott a cégnél dolgozzál. Mi az, amiért pont Téged érdemes választani, milyen ember, munkaerő is vagy Te. Ide be lehet csempészni szabadidős tevékenységek közül olyat, amire felkapják a fejüket a toborzók. Például: „Élsportoló pályafutásomból kifolyólag jól tudom, hogy milyen fontos a távoli célokat kisebb részcélokra felbontani, ami egy projektmunka esetében elsődleges lépés számomra.”
  3. 3. Végül felsorolok néhányat azok közül a tevékenységkörök közül, melyeket figyelemfelkeltőek, azaz érdemes beleírni az önéletrajzodba, ha valamelyikben magadra ismersz. Természetesen ezen kívül bármilyen olyan tevékenység felsorolása célszerű, ami segít bemutatni azt, hogy milyen sokoldalú, színes egyéniség is vagy. Színházi fellépések, zenetanulás, blogolás, olyan tanulmányok, melyek nem kötődnek kimondottan a munkádhoz, közösségi munka, versenyeken való részvétel, mentorálás, pro bono tevékenységek, szabadúszó munka, klubtagságok stb. (Az utóbbi felsorolásban szereplő tevékenységekről részletesebben itt olvashatsz: https://www.glassdoor.com/blog/surprising-things-keep-resume/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_content=091318_hirefast&utm_campaign=sep18_us)

 Amennyiben hasznosnak találtad a cikket, kérlek oszd meg, hogy másoknak is segítsen!

Ha szeretnél csiszolni az önéletrajzodon, hogy igazán átütő legyen, akkor szeretettel várlak karrier coaching-ra magyar és angol nyelven is!