Tanulj Te is otthonról! Járj nyitott egyetemre!

Ahogyan egyre rövidebbek és hűvösebbek lesznek a napok, mind jobban esik bekuckózni lakásunk egy kényelmes zugába egy forró ital társaságában. Ez egyben remek alkalom arra is, hogy tanuljunk valami újat. Nade mit tanuljunk? És hogyan? Szerencsére sok online elérhető tanfolyam van a neten, már-már nehéz is eligazodni a rengetegben. Ezért is gondoltam, hogy összegyűjtöm Nektek személyesen kipróbált kedvenceimet. Ezeken az oldalakon egyetemek által kínált, többnyire angol nyelvű kurzusokat találsz, de vannak német, francia, spanyol, kínai nyelvűek is csak hogy a leggyakrabban előforduló nyelveket említsem. Így kettő az egyben az idegennyelv tudásodat is fejlesztheted, miközben egy új területet fedezel fel. 

mug_cosy.jpg

Mondhatni, hogy szinte minden létező témakörben találni izgalmas képzéseket, a fotózástól a marketingen át az informatikáig, rengeteg hasznos ismerettel gazdagodhatsz. Vannak ingyenes és fizetős képzések, van amelyik a tanfolyam elvégzését követően oklevelet, sőt akár egyetemi diplomát is ad. Jellemzően a saját tempódban tudod elvégezni a tanfolyamokat, pár kivétellel, ahol megadott időkeret áll rendelkezésedre. A kurzusoknál feltüntetik azt is, hogy hány órát fogsz tanulással eltölteni.

És ami számomra kimondottan vonzó, hogy neves egyetemek is, például Stanford University vagy a Yale is közkinccsé tették néhány kurzusukat. Érdemes ellátogatni ezekre az oldalakra mindenképpen, biztosan találsz számodra is izgalmas témát. Jó tanulást kívánok mindenkinek!

  1. coursera.org

48 ország 3786 kurzusát találhatod meg ezen az oldalon. A világ legismertebb egyetemein kívül tanulhatsz a Google-től és más Szilícium-völgyben található cégektől is például. A MoMA, azaz az amerikai Modern Művészetek Múzeuma is készített kurzust festészettel, divattal és fotózással kapcsolatban is. Legyen szó oktatásról, egészségügyről, jogról, számítástechnikáról, gazdaságról, technológiáról vagy művészetekről, érdekesebbnél érdekesebb tanfolyamokon gazdagíthatod ismereteidet.

laptop_macbook_air.jpg

  1. edx.org

Hasonlóan a Coursera oldalához, itt is a világ leghíresebb egyetemei kínálnak programokat. Jelenleg körülbelül 1000 tanfolyam található itt, melynek zöme angol, 10 százaléka spanyol nyelven van és kb 1 százalékot tesznek ki a kínai és francia kurzusok.

hello-1502369_1280.png

  1. open.edu

Témakörök tekintetében itt is széles a választék. Amiben eltér az előző oldalaktól, hogy itt már BA és MA képesítést is lehet szerezni, viszont ezekért már mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni.

pexels-photo-267885.jpeg

  1. futurelearn.com

Ezen az oldalon főleg Egyesült Királyságban található egyetemek kínálnak kurzusokat, technológia, jog, egészségügy, nyelvtanulás, oktatásmódszertan témában, csak hogy párat említsek. 356 tanfolyam közül válogathatsz kedvedre, melyek többnyire 2-5 hetesek és átlagosan heti 3-4 óra tanulást igényelnek mindössze. 

Jó tanulást kívánok mindenkinek!

Kovács Beáta

nyelvi és karrier coach

ICoachU Stúdió

www.icoachu.hu