Vajon hogyan tanulnak a sikeresen nyelvtanulók?

Íme 5 tipp, hogy Neked is könnyebben menjen a tanulás!

Nyelvtanuló vagy? Esetleg nem úgy haladsz, ahogyan azt szeretnéd? Vagy úgy érzed jó lenne hatékonyabbá tenni a tanulásodat valahogyan? Akkor érdemes végiggondolnod, hogy az alábbi 5 pont közül vajon melyeket csinálod már és melyek azok a pontok, amiket még nem próbáltál. Alkalmazd őket! Meglátod, sokkal hatékonyabban, gyorsabban fogsz tanulni így! Több, mint 25 év nyelvoktatásban szerzett tapasztalattal a birtokomban elmondhatom, hogy az alábbi egyszerűnek tűnő pontok nagyon fontos keretét adják minden sikeres tanulásnak. Próbáld ki Te is! Sok sikert kívánok hozzá!

road-sign-799141_1920.jpg1. Legyen célod! Képzeld el, hogy véget is ért ez a tanév vagy nyelvtanfolyam. :-) Mivel lennél elégedett ennek a végén? Hogyan látod magad egy számodra sikeres tanév, tanfolyam végén? Írd le egy papírra ezt, minél részletesebben! Ez lesz az elérni kívánt célod.

2. Tervezd meg a tanulásod! Gondold végig, hogy miket fogsz megtenni azért, hogy ezt a célt el is érd. Sorolj fel legalább 5 dolgot! Például: milyen formában fogod tanulni az adott tantárgyat, egyedül, tanárral, baráttal? Mit használsz majd kiegészítésképpen? Mobiltelefonos applikáció, honlapok, könyvek stb. Milyen gyakran fogsz az adott dologgal foglalkozni?

3. Gazdálkodj okosan az időddel! Legyen naptárad! Ez lehet klasszikus naptár, füzet, de lehet egy mobil applikáció is, amit szívesen használsz. A tanév során írd be minden nap, hogy mikor és mit fogsz tanulni illetve az egyéb elfoglaltságaidat is írd be, hogy azokra is tudj időt szakítani. A tanulás mellett fontos a sport és a kikapcsolódás is! Érdemes hosszabb távú és rövidebb távú terveket is készíteni. Például jövő nyáron nyelvvizsgázni szeretnék-mint hosszabb távú terv. Rövidebb távú tervezés például az, ha minden hétvégén leülsz és megtervezed a következő hetedet. 

4. Állíts fel fontossági sorrendet a napirendedben! A napirendedben ne hagyd, hogy a fontossági sorrendben a tanulás az utolsó helyek egyikére kerüljön. Tudatos odafigyeléssel tartsd előkelő helyen a tanulásra kijelölt időt! Segít, ha valamilyen rendszeres tevékenységhez kapcsolod a nyelvtanulást! Például ha rendszeresen sportolsz, akkor lehet, hogy előtte vagy utána mindig tanulsz 15 percet. Ha beépíted a tanulást a napi rutinodba, akkor sokkal kisebb lesz az esélye, hogy elmarad az. 

5. Fókuszálj! Amikor tanulsz, próbálj meg kizárólag a tanulásra koncentrálni! Ne dolgozz/nézelődj közben a laptopon, telefonon, ne nézz filmet közben mert ezek elvonják a figyelmedet és hosszabbá is teszik a tanulási folyamatot. Érdemes kikapcsolni a tanulás idejére mindent és meglátod, sokkal gyorsabban végzel majd, ha csak a tanulásra koncentrálsz.

Kovács Beáta 

nyelvi és karrier coach

www.icoachu.hu