ÍGY TURBÓZD FEL AZ ÖNÉLETRAJZOD 7 LÉPÉSBEN

avagy hogyan kerüld el, hogy a kukában landoljon a CV-d

Ha álláskeresésben vagy éppen és soha nem hívnak be személyes interjúra, vagy csak nagyon ritkán, akkor bizony baj van az önéletrajzoddal, CV-del. Egy-egy állásra akár több száz jelentkező is pályázik, így a HR-es, aki először nézi meg a Te önéletrajzodat, 6-7 másodperc alatt eldönti, hogy végigolvassa-e azt. És igen, jogosan mondod most, hogy milyen bosszantó is ez, hiszen napokat töltöttél el a CV-d csiszolásával és még csak annyira sem méltatnak, hogy elolvassák. Viszont ha az ő fejükkel gondolkodsz, minek is olvasson el egy olyan önéletrajzot, ami egy tucat tizenkettő, unalmas amikor van választék, és bizony azzal a jelölttel szeretnének foglalkozni, aki valamiben más, érdekesebb, igényesebb, izgalmasabb, kreatívabb és még sorolhatnám hogy milyenebb is, mint a többi jelentkező.

Egy szó mint száz, el kell tudni adni magadat, mint egy terméket tulajdonképpen. És amikor eladnak Neked egy televíziót vagy futócipőt, akkor azt hogyan csinálják? Igen, azt mondják el, hogy Neked, vevőnek miben lesz jobb, kellemesebb, könnyebb az életed ha megveszed azt a terméked. Gondolkozz Te is így! Mit nyer majd a cég azzal, ha Téged választanak?

analysis-analytics-application-590016.jpg

Íme 7 tipp, ami elengedhetetlen egy ütős önéletrajz megírásához. Nézd át a CV-det és ha valahol  nem ilyen, akkor kezdd el átszabni, csinosítani azt!

  1. Legyen egy nyers CV-d, amit az adott állásra szabsz mindig. Igen, ez munkával jár, de nagyon fontos, hogy gondolkodj az ottani HR-es fejével. Nézd meg az adott pozíció követelményeit és utána nézd meg, hogy az ő szemszögéből megvizsgálva, csak és kizárólag a CV-d alapján vajon átmegy-e neki az az információ, hogy Te vagy a tökéletes jelölt arra a pozícióra? Egy külső szem is sokat segíthet. Kérj meg valakit, hogy olvassa el a CV-det és a pozíció kiírást és véleményezze, hogy szerinte elad-e Téged az önéletrajzod.
  1. Ahhoz, hogy 6-7 másodperc után ne dobják félre az önéletrajzodat, kulcsfontosságú, hogy belecsempéssz valami olyat már a legelejére az CV-dnek, amire a HR-es felkapja a fejét és elolvassa azt. Mivel ez a beugró, ezt szoktuk karrier coaching-on a legtovább csiszolni. Én azt szoktam javasolni, hogy a fejléc (név, elérhetőségek) után az első pont a céljaidról szóljon, azaz ide kell valami egyedit, figyelemfelkeltőt írni. Azt fogalmazd meg 5-6 mondatban, hogy mi a célod az adott pozícióval rövidebb és/vagy hosszabb távon is.
  2. A második pontja a CV-nek a készségeidről, képességeidről szóljon. Mint minden pontja az önéletrajzodnak, ez is csak olyan információt tartalmazzon, ami releváns az adott pozícióra. Nem kell felsorolnod 15 készséget, elég azokat, amelyek az aktuális pozícióban hasznosak. Ne szóról-szóra másold ki az álláshirdetésben leírtakat, fogalmazd át őket és konkrét példát is hozhatsz rá, hogy korábbi munkáidban ezeket hogyan kamatoztattad.
  3. A harmadik pont az eddigi tapasztalataidról, munkahelyeidről szóljon, időrendben visszafelé haladva. Mikortól-meddig milyen pozícióban dolgoztál és hol. Ha valakinek nagyon sok munkahelye volt és mondjuk 20 éve dolgozott egy olyan helyen, ami teljesen más profilú, mint ahova pályázik, akkor azt nem kell beírni. Össze is lehet vonni korábbi pozíciókat, ha esetleg sűrűn váltott valaki munkahelyet. Ha valaki pályakezdő, akkor ide a gyakornoki munka kerül, ha van. Ha az sincs, akkor ez a pont kimarad és a CV többi pontjában kell kidomborítani a készségeket jobban.
  4. A negyedik pont a tanulmányaidról szóljon. Ide jöhetnek az egyéb szakirányú képesítések is, ha részt vettél valamilyen továbbképzésen, ahol az adott pozícióval kapcsolatban releváns dolgot tanultál, hogy lássák, képzed magadat folyamatosan.
  5. Végül a hobbik, szabadidős tevékenységek jönnek, ahol célszerű pontosítani, hogy mit is szeretsz csinálni, mert itt tudod a személyiségedet is bemutatni. Például ne csak azt írd, hogy sportolni szeretsz, hanem írd le, hogy mit. Ha fontos a csapatmunka, akkor érdemes csapatsportot írni, persze csak ha űzöd is azt. Ha egyéni sportot űzöl, de a csapatjáték fontos, akkor keresd meg az adott sportág csapatos verzióját, vonatkozását. Például futóversenyeken rendszerint csapatban indulok sporttársaimmal. Olvasni szeretek helyett írd azt például, hogy híres történelmi személyek életrajzait és pszichológia tárgyú könyveket szeretek olvasni.
  6. Rendkívül fontos a CV megjelenése is. Számos letölthető sablon van az interneten, érdemes onnan meríteni ötleteket. Fontos, hogy összhangban legyen ez is a pozícióval, nyilván egy vezetői posztra jelentkező közgazdász önéletrajza mást kell, hogy sugalljon, mint egy kreatív designer pozícióra jelentkezőé. Viszont mindkettő esetben legyen áttekinthető, kategóriánként tagolt a CV. Hagyjunk ki a nagyobb egységek között helyet. Érdemes pontokba szedni a felsorolt dolgokat, ne ömleszd egy nagy halomba őket. Ellenőrizd, hogy nyelvtanilag és helyesírás szempontjából is helyes-e, amit írtál. Használj helyesírás ellenőrző programot és mutasd meg legalább egy embernek is, amit írtál. Ha fotót is raksz az önéletrajzodra, akkor az semleges hátterű portré kép legyen, ahol a megfelelő öltözetben vagy látható.

Amikor elkészült az első verziója az önéletrajzodnak a fenti pontok mentén, akkor érdemes 1-2 napot pihentetni azt és utána újból rátekinteni és ha szükséges, akkor finomítani rajta többször is. 

Sok sikert kívánok minden álláskeresőnek!

Kovács Beáta

nyelvi és karrier coach

www.icoachu.hu