Gyakran halogatod a teendőidet? Akkor Neked egy paradicsom kell!

paradicsom.jpg

Előfordul hogy szeretsz halogatni bizonyos feladatokat? Közben meg ott nyomasztanak napokig, hetekig, akár hónapokig is azok a fránya teendők? Akkor mindenképpen próbáld ki Francesco Cirillo POMODORO módszerét! A POMODORO olaszul azt jelenti paradicsom és a régebben oly divatos, felhúzós konyhai időmérő eszközre utal, melyet kezdetben jellemzően paradicsom alakban lehetett kapni. Beállítod rajta az időt és annak lejártakor csörög. Nade hogyan is segíthet neked ez az egyszerű készülék abban, hogy véget vess a halogatásnak? Íme a POMODORO módszer receptje:

  1. Fogj egy időmérő eszközt, ami lehet a fentiekben említett konyhai időmérő vagy akár a mobilod is és állítsd be az időzítőjét 25 percre. Fontos hogy még mielőtt belevágsz a feladatba iktass ki minden olyan tényezőt, mely elvonná a figyelmedet! Kapcsold ki vagy halkítsd le a mobilodat! (Attól az időzítő még csipogni fog). Ha számítógépen dolgozol, akkor csak az a program vagy oldal legyen megnyitva, amin dolgozol! A váratlan üzenetek, felvillanó friss posztok csak kizökkentenek a folyamatból.
  2. Láss neki az elvégzendő feladatnak majd a 25 perc elteltével tarts egy 5 perces pihenőt. Ez számít egy Pomodoro-nak.
  3. Ezután újból jön 25 perc munka vagy tanulás és 5 perc szünet. Ezt összesen 4-szer ismételd meg!
  4. A 2 óra elteltével tarts egy hosszabb, 15-20 perces szünetet.
  5. Amennyiben nem végeztél a feladattal, akkor kezdd újra és végezz annyi pomodoro-t, amennyire szükséged van a feladat befejezéséhez.

+1 tipp: Lehet, hogy nincs ennyi időd egy feladatra, illetve nincs is szükség ennyi időre. Akkor igazítsd a technikát a Te igényeidhez! Ha csak 50 perced van például, akkor lehet rövidebb 2x20 perces periódust kijelölni egy 10 perces szünettel.

Mint minden módszer, ez sem univerzális, nem ad megoldást mindenre mindenkinek. Egyénenként eltér, hogy kinek válik be pont ez a technika. Én kipróbáltam és nálam jelentem működik! Olyan feladatok esetében kimondottan hatékony, melyeknél nem árt, ha tartok szünetet közben, viszont ha éppen flow-ban vagyok és elmerülök egy tevékenységben vagy gondolatfolyamban, amit nem szeretnék megszakítani, na ott nem vált be. Zárójelben jegyzem meg az olyan esetekben, amikor megvan a lendület, akkor nincs is szükség külső ösztönzésre félóránként. Viszont az olyan nemszeretem mumus feladatoknál, melyekhez nehezen látunk hozzá és halogatjuk már egy ideje, na ott kiváló ösztönző lehet a POMODORO. Ahhoz, hogy ez szokássá váljon, itt is szükséges a rendszeresség, és már pár nap után észrevehető lesz, hogy mennyivel jobban haladsz a teendőiddel így. Miért ne adnál neki egy esélyt? Próbáld ki Te is! Hajrá! 

Kovács Beáta

nyelvi és karrier coach, tréner

www.icoachu.hu