A SIKERES ÁLLÁSINTERJÚ KULCSA

avagy így készülj az állásinterjúra 5+1 lépésben

1. Legyen egy modern, ütős önéletrajzod! Sokan azt gondolják, hogy jó lesz, ha az 5 évvel ezelőtti önéletrajzukon kicsit „kozmetikáznak”, aztán kész is. Ezzel az a baj, hogy mint az élet területén mindenhol, rettentő gyorsan változnak a dolgok, újabb trendek jönnek és így van ez az önéletrajzokkal is. Ha nem követed a megváltozott elvárásokat, akkor bizony bármennyire jó szakember is lehetsz, nem fognak behívni interjúra, hiszen már az önéletrajzodnál kirostálnak. Ezért is érdemes mindenképpen felkeresni egy karrier coach-ot, aki tudja, hogy milyen is az éppen átütőnek számító önéletrajz és segít egy ilyen összeállításában. Erről részletesebben ebben a korábbi cikkemben olvashatsz: https://icoachu.blog.hu/2018/08/13/turbozd_fel_az_oneletrajzod_7_lepesben

accomplishment-agreement-business-1249158_1.jpg

2. Készülj az interjúra! Bármennyire is úgy érzed, hogy kommunikatív vagy, majd csak mondasz valamit, az többnyire nem elég. Gyakorold, hogy mit fogsz mondani ha rákérdeznek az erősségeidre, sikereidre, bukásaidra, szakmai tapasztalataidra, bérigényedre vagy akár a cégre, ahová jelentkezel. Néha a legegyszerűbb kérdésre sem könnyű tömören, választékosan válaszolni. Ilyen például a „Mondjon pár szót magáról!” is. Vajon mit Te hogyan válaszolnál erre az egyszerű kérdésre úgy, hogy az releváns legyen a megpályázott munkakör szempontjából és ne legyen sablonos? Mindenképpen azokat az erősségeidet, kompetenciádat hangsúlyozd, melyek az adott pozícióra relevánsak.

3. Add önmagad! Ha másnak próbálsz mutatkozni, mint amilyen vagy, akkor nem magadért fognak választani és esélyes, hogy nem fogsz beleilleszkedni az adott környezetbe, akár szakmailag, akár személyiséged mentén sem. Mesélj bátran a tapasztalataidról, a hobbidról is, persze tömören, hogy megismerjenek Téged. Több coaching ügyfelem is úgy kapott meg egy-egy állást, mindamellett, hogy természetesen szakmailag kiválóak voltak az adott posztra, hogy kiderült, ugyanazt a sportot űzik, ugyanaz a hobbijuk, mint az interjúztatónak, azaz máris volt egy plusz érzelmi kapcsolódási pont, ami az ő javukra billentette a mérleg nyelvét egy hasonlóan kompetens másik jelentkezővel szemben.

4. Merj kérdezni! Készülj fel a cégből, amennyire lehetséges, de készülj fel kérdésekkel is, mert megkérdezhetik, hogy szeretnél-e megtudni még valamit és akkor jó, ha van a tarsolyodban egy előre előkészített kérdés. Ez lehet bármi, ami nem világos számodra a munkakörrel kapcsolatban, lényeg, hogy lássák érdeklődsz és szívesen dolgoznál ott.

5. Tedd emlékezetessé magadat! Bátran mesélj kiemelkedő teljesítményeidről, mesélj pozitív dolgokat magadról! Ha van valami különleges hobbid, tapasztalatod, mindenképpen említsd meg! Ha teljesen más területeken is kipróbáltad magadat, mondd el, hogy az ott tanultakat hogyan tudod kamatoztatni a mostani szakterületeden.

+1 tipp: Végül, de nem utolsósorban próbálj meg a lehető legkevésbé izgulni! Tudatosan készülj, keress, és gyakorolj olyan technikákat, melyek stresszcsökkentésre és magabiztosság növelésre kiválóak! Találd meg a számodra legjobban működő technikákat! Érdemes kikísérletezni, hogy mi az, ami működik, mert ezek a módszerek az élet számos területén segíteni fognak.

Amennyiben szeretnél próbainterjút gyakorolni, stresszmentesítő technikákat tanulni vagy az önéletrajzodat csiszolni akár angolul is, keress bátran, tudok Neked segíteni! 

Sikeres interjút kívánok minden álláskeresőnek! 

Kovács Beáta

nyelvi és karrier coach, iCoachU Stúdió

www.icoachu.hu