Szabadulj meg időrabló tevékenységeidtől 7 lépésben!

 

  1. Fogj egy üres A4-es méretű papírt és rajzolj le egy üres vizeskancsót.
  2. Rajzolj bele nagyobb szikladarabokat, amíg tele nem lesz a kancsód. Biztosan tele van? Nem férne még bele pár apróbb kavics? Gondolom van még itt-ott rés, oda rajzolj kisebb köveket, amíg tele nem lesz a kancsó teljesen. Tele van? Ha a válaszod igen, akkor tedd fel a kérdést, hogy nem férne még a kövek, kavicsok közé egy kis homok? Valószínűleg IGEN! Akkor rajzolj a résekbe még homokszemeket is. Most már tényleg tele van! balance-cobblestone-conceptual-279470.jpg
  3. Most írd be a nagy kövekbe azokat a tevékenységeket, dolgokat, melyekkel a legtöbb időt töltöd. A kisebb kavicsokba írd be az olyan tevékenységeket, melyekkel valamivel kevesebb időt töltesz, de jelen vannak a mindennapokban. A homok részbe meg írd be azokat az időtöltéseidet, melyekkel kevés időt töltesz.
  4. Vizsgáld meg a kancsódat! Mit látsz? Van olyan dolog, amin szívesen változtatnál, mert vagy túl sok vagy túl kevés időt töltesz vele? Vannak időpazarló tevékenységek, melyek a kavicsokra vagy a nagy kövekre kerültek?                                                                                                                                                  Képzeld el, hogy mi lett volna, ha fordított sorrendben töltjük meg a kancsót, először a homokkal kezdve? Belefért volna minden? Nagy valószínűséggel NEM! A kancsó az életedet szimbolizálja. A homok a mindennapi apróbb rutin feladatainkat teszik ki. Ha ezzel kezdjük el feltölteni a kancsónkat, akkor az igazán fontos feladatainkra, a nagy kövekre nem marad időnk. A kavicsok szintén fontosak, de nem feltétlen nélkülözhetetlenek. Amennyiben a nagy kövekkel kezdjük feltölteni az életünket, azzal lesz helyük a fontos dolgoknak és a homokkal csak kitöltjük a maradék teret.
  5. Rajzolj egy újabb kancsót és töltsd meg először nagy kövekkel és írd bele azokat a tevékenységeket, melyeknek szíved szerint a legtöbb időt szánnád az életedben. Gondold át, hogy mi is az, ami valójában fontos! A kisebb kavicsokra írd a még szintén fontos dolgokat, melyekre mindenképpen fordítanál időt. Végül a homokszemek közé írd a legkevésbé fontos dolgokat, melyek szükségesek az életedben, de nem elsődlegesek.
  6. Végül hasonlítsd össze a két kancsót. Van különbség? Min tudnál változtatni az életedben ahhoz, hogy az ideális kancsót meg is valósítsd? Szánj erre pár percet és írd is le, ami eszedbe jut.
  7. Ha ezt végiggondoltad, akkor írd le azt a 3 dolgot, amit akár mától kezdve meg is fogsz valósítani. Ha van olyan esetleg, amibe nem azonnal vágsz bele, akkor mindenképpen írj mellé egy dátumot, hogy mikor fogod elkezdeni. Lehetőleg 48 órán belüli dátumot célozz meg! Érdemes kirakni az ideális kancsó képét és a 3 eltervezett dolgot egy jól látható helyre, így nem fogsz róla megfeledkezni és motiválni fog abban, hogy meg is tedd!

  

Sok sikert kívánok a megvalósításhoz!

Aki pedig tud angolul, azoknak ezt a videot ajánlom szeretettel: