IZGULSZ AZ ÉRETTSÉGI MIATT? ÍME 3 GYORSAN BEVETHETŐ STRESSZOLDÓ GYAKORLAT!

Rengeteg tanácsot olvasni mostanában, hogy hogyan is legjobb készülni az érettségire. Van, aki szerint most kell még hajrázni, van, aki szerint már ne tanulj semmit. Én úgy gondolom ez merőben egyénfüggő. Van, akit az nyugtat meg, ha még a vizsga előtti nap is átnézi az anyagot, van, aki már lelazít ilyenkor. Akármelyik csoportba is tartozol, a következő 3 tipp mindenképpen hasznos lesz számodra.

  1. Mozogj! A feszültség egyik legjobb levezetési módja a mozgás. Szánj rá időt mindenképpen! Ha nem sportolsz rendszeresen, akkor tegyél egy-egy rövid 10-20 perces sétát. Meglátod, utána jobban kattognak a fogaskerekek is!  

 cat_sport_forras.jpg

  1. Problémák helyett megoldások! Akár a vizsgára, akár magára a felkészülésre úgy tekintesz, mint problémára, akkor mihamarabb helyezd a fókuszodat a problémáról a megoldásra! Ne azt nézd, hogy már csak X napom van hátra, az semmire sem elég és így nem is tanulsz, hanem arra keresd a megoldást, hogy abban az X napban mit tudsz megtenni azért, hogy a lehető leginkább felkészült legyél! A vizsgán is ha nehézségekbe ütközöl, keresd azt, hogy hogyan tudod átugrani az akadályokat, ahelyett hogy a problémát járnád körül állandóan. Ahogyan Woody Allen is mondta: "Bármely egyszerű probléma megoldhatatlanná fejleszthető, ha eleget töprengünk rajta."board-1521348_1920.jpg

 

  1. Vizualizálj! Hunyd be a szemed és képzeld el, hogy milyen lenne egy számodra ideálisan zajló vizsga. Gondold azt, hogy egy kamerával figyeled magadat, amint éppen sikeresen vizsgázol. Nézz meg minden apró részletet, milyen a tartásod, az arcod, mi történik pontosan ezen a stresszmentes vizsgán. Amilyen részletesen csak tudod vizsgáld meg a környezetedet és magadat is és meséld el közben magadnak azt, amit látsz. Engedd, hogy minél tovább maradj ebben ez ideális állapotban. Végül készíts egy fotót az elképzelt képed azon részéről, amely láttán a legkellemesebb érzésed támadt. Ha a későbbiekben, akár a vizsgán is előjön a vizsgadrukk, idézd fel ezt a vágyott állapotot ábrázoló képet, ami majd segít oldani a stresszt azáltal, hogy felidézi benned a hozzá kapcsolt kellemes érzeteket is.

 girl-in_the_grass.jpg

 

Minden érettségizőnek stresszmentes és sikeres vizsgázást kívánok!

( 1.kép forrás: https://animals.desktopnexus.com/wallpaper/605431/)