iCoachU- a TE sikeredért

2018\09\18

ÍME 3 TIPP, HOGY AZ ÖNÉLETRAJZOD LEGMOSTOHÁBB RÉSZE IS ÁTÜTŐ LEGYEN

Vajon beleírjam-e az önéletrajzomba, hogy blogolok, önkéntes munkát szoktam vállalni vagy hogy sárkányhajó versenyekre járok? Igen, igen és igen. Sokan azt gondolják, hogy mivel ezek nem kötődnek a megpályázott álláshoz, azáltal nem is fontosak. Pedig ezek mind olyan pontok, melyek figyelemfelkeltőek és személyesebbé teszik az életrajzodat. A szabadidős tevékenységek rész rendszerint az önéletrajz utolsó pontjaként szerepel, így sok pályázó elnagyoltan odaírja, hogy olvasás, sport és filmek mondjuk, ami valljuk be, eléggé sablonos, ilyen módon felesleges is. animal-3616126_1920.jpg

Akkor hogyan érdemes ezt ügyesen csinálni, hogy kellően érdekes is legyen? Íme 3 tipp:

 1. 1. Legyél konkrét, mutass rá a részletekre tömören! Írd le például, hogy milyen filmeket szeretsz nézni. „Európai, elsősorban francia filmeket szeretek nézni, rendszeres látogatója vagyok a Francia Filmfesztiválnak Budapesten”. Vagy ha olyan helyre jelentkezel, ahol fontos a csapatmunka, de individualista hobbid van, akkor érdemes úgy bemutatnod azt, amiből kiderül hogy tudsz csapatban is együttműködni. Például ha futni szeretsz, akkor írhatod hogy „Rendszeresen futok, szeretek részt venni futóversenyeken, ahol csapatban képviselem a cégemet.”
 2. 2. Hogyan vedd rá a toborzókat arra, hogy elolvassák az önéletrajzodnak ezt a pontját is? Érdemes már az önéletrajz legelejébe belecsempészni részleteket, mellyel oda tudod terelni őket. Első pontnak a CÉLJAIM-at szoktam ajánlani. Ez egy pár mondatos úgynevezett ELEVATOR PITCH, amivel tulajdonképpen eladod magadat. Ezt a részt még biztosan elolvassák, így itt el tudod elérni egy kellően figyelemfelkeltő, egyedi szöveggel azt, hogy tovább is olvassák az önéletrajzodat. Írd le, hogy mik a céljaid az adott állással, mi motivál, hogy az adott a cégnél dolgozzál. Mi az, amiért pont Téged érdemes választani, milyen ember, munkaerő is vagy Te. Ide be lehet csempészni szabadidős tevékenységek közül olyat, amire felkapják a fejüket a toborzók. Például: „Élsportoló pályafutásomból kifolyólag jól tudom, hogy milyen fontos a távoli célokat kisebb részcélokra felbontani, ami egy projektmunka esetében elsődleges lépés számomra.”
 3. 3. Végül felsorolok néhányat azok közül a tevékenységkörök közül, melyeket figyelemfelkeltőek, azaz érdemes beleírni az önéletrajzodba, ha valamelyikben magadra ismersz. Természetesen ezen kívül bármilyen olyan tevékenység felsorolása célszerű, ami segít bemutatni azt, hogy milyen sokoldalú, színes egyéniség is vagy. Színházi fellépések, zenetanulás, blogolás, olyan tanulmányok, melyek nem kötődnek kimondottan a munkádhoz, közösségi munka, versenyeken való részvétel, mentorálás, pro bono tevékenységek, szabadúszó munka, klubtagságok stb. (Az utóbbi felsorolásban szereplő tevékenységekről részletesebben itt olvashatsz: https://www.glassdoor.com/blog/surprising-things-keep-resume/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_content=091318_hirefast&utm_campaign=sep18_us)

 Amennyiben hasznosnak találtad a cikket, kérlek oszd meg, hogy másoknak is segítsen!

Ha szeretnél csiszolni az önéletrajzodon, hogy igazán átütő legyen, akkor szeretettel várlak karrier coaching-ra magyar és angol nyelven is!

karrier álláskeresés állásinterjú önéletrajz munkanélküli coaching CV karrier coaching sikeres álláskeresés

2018\08\13

ÍGY TURBÓZD FEL AZ ÖNÉLETRAJZOD 7 LÉPÉSBEN

avagy hogyan kerüld el, hogy a kukában landoljon a CV-d

Ha álláskeresésben vagy éppen és soha nem hívnak be személyes interjúra, vagy csak nagyon ritkán, akkor bizony baj van az önéletrajzoddal, CV-del. Egy-egy állásra akár több száz jelentkező is pályázik, így a HR-es, aki először nézi meg a Te önéletrajzodat, 6-7 másodperc alatt eldönti, hogy végigolvassa-e azt. És igen, jogosan mondod most, hogy milyen bosszantó is ez, hiszen napokat töltöttél el a CV-d csiszolásával és még csak annyira sem méltatnak, hogy elolvassák. Viszont ha az ő fejükkel gondolkodsz, minek is olvasson el egy olyan önéletrajzot, ami egy tucat tizenkettő, unalmas amikor van választék, és bizony azzal a jelölttel szeretnének foglalkozni, aki valamiben más, érdekesebb, igényesebb, izgalmasabb, kreatívabb és még sorolhatnám hogy milyenebb is, mint a többi jelentkező.

Egy szó mint száz, el kell tudni adni magadat, mint egy terméket tulajdonképpen. És amikor eladnak Neked egy televíziót vagy futócipőt, akkor azt hogyan csinálják? Igen, azt mondják el, hogy Neked, vevőnek miben lesz jobb, kellemesebb, könnyebb az életed ha megveszed azt a terméked. Gondolkozz Te is így! Mit nyer majd a cég azzal, ha Téged választanak?

analysis-analytics-application-590016.jpg

Íme 7 tipp, ami elengedhetetlen egy ütős önéletrajz megírásához. Nézd át a CV-det és ha valahol  nem ilyen, akkor kezdd el átszabni, csinosítani azt!

 1. Legyen egy nyers CV-d, amit az adott állásra szabsz mindig. Igen, ez munkával jár, de nagyon fontos, hogy gondolkodj az ottani HR-es fejével. Nézd meg az adott pozíció követelményeit és utána nézd meg, hogy az ő szemszögéből megvizsgálva, csak és kizárólag a CV-d alapján vajon átmegy-e neki az az információ, hogy Te vagy a tökéletes jelölt arra a pozícióra? Egy külső szem is sokat segíthet. Kérj meg valakit, hogy olvassa el a CV-det és a pozíció kiírást és véleményezze, hogy szerinte elad-e Téged az önéletrajzod.
 1. Ahhoz, hogy 6-7 másodperc után ne dobják félre az önéletrajzodat, kulcsfontosságú, hogy belecsempéssz valami olyat már a legelejére az CV-dnek, amire a HR-es felkapja a fejét és elolvassa azt. Mivel ez a beugró, ezt szoktuk karrier coaching-on a legtovább csiszolni. Én azt szoktam javasolni, hogy a fejléc (név, elérhetőségek) után az első pont a céljaidról szóljon, azaz ide kell valami egyedit, figyelemfelkeltőt írni. Azt fogalmazd meg 5-6 mondatban, hogy mi a célod az adott pozícióval rövidebb és/vagy hosszabb távon is.
 2. A második pontja a CV-nek a készségeidről, képességeidről szóljon. Mint minden pontja az önéletrajzodnak, ez is csak olyan információt tartalmazzon, ami releváns az adott pozícióra. Nem kell felsorolnod 15 készséget, elég azokat, amelyek az aktuális pozícióban hasznosak. Ne szóról-szóra másold ki az álláshirdetésben leírtakat, fogalmazd át őket és konkrét példát is hozhatsz rá, hogy korábbi munkáidban ezeket hogyan kamatoztattad.
 3. A harmadik pont az eddigi tapasztalataidról, munkahelyeidről szóljon, időrendben visszafelé haladva. Mikortól-meddig milyen pozícióban dolgoztál és hol. Ha valakinek nagyon sok munkahelye volt és mondjuk 20 éve dolgozott egy olyan helyen, ami teljesen más profilú, mint ahova pályázik, akkor azt nem kell beírni. Össze is lehet vonni korábbi pozíciókat, ha esetleg sűrűn váltott valaki munkahelyet. Ha valaki pályakezdő, akkor ide a gyakornoki munka kerül, ha van. Ha az sincs, akkor ez a pont kimarad és a CV többi pontjában kell kidomborítani a készségeket jobban.
 4. A negyedik pont a tanulmányaidról szóljon. Ide jöhetnek az egyéb szakirányú képesítések is, ha részt vettél valamilyen továbbképzésen, ahol az adott pozícióval kapcsolatban releváns dolgot tanultál, hogy lássák, képzed magadat folyamatosan.
 5. Végül a hobbik, szabadidős tevékenységek jönnek, ahol célszerű pontosítani, hogy mit is szeretsz csinálni, mert itt tudod a személyiségedet is bemutatni. Például ne csak azt írd, hogy sportolni szeretsz, hanem írd le, hogy mit. Ha fontos a csapatmunka, akkor érdemes csapatsportot írni, persze csak ha űzöd is azt. Ha egyéni sportot űzöl, de a csapatjáték fontos, akkor keresd meg az adott sportág csapatos verzióját, vonatkozását. Például futóversenyeken rendszerint csapatban indulok sporttársaimmal. Olvasni szeretek helyett írd azt például, hogy híres történelmi személyek életrajzait és pszichológia tárgyú könyveket szeretek olvasni.
 6. Rendkívül fontos a CV megjelenése is. Számos letölthető sablon van az interneten, érdemes onnan meríteni ötleteket. Fontos, hogy összhangban legyen ez is a pozícióval, nyilván egy vezetői posztra jelentkező közgazdász önéletrajza mást kell, hogy sugalljon, mint egy kreatív designer pozícióra jelentkezőé. Viszont mindkettő esetben legyen áttekinthető, kategóriánként tagolt a CV. Hagyjunk ki a nagyobb egységek között helyet. Érdemes pontokba szedni a felsorolt dolgokat, ne ömleszd egy nagy halomba őket. Ellenőrizd, hogy nyelvtanilag és helyesírás szempontjából is helyes-e, amit írtál. Használj helyesírás ellenőrző programot és mutasd meg legalább egy embernek is, amit írtál. Ha fotót is raksz az önéletrajzodra, akkor az semleges hátterű portré kép legyen, ahol a megfelelő öltözetben vagy látható.

Amikor elkészült az első verziója az önéletrajzodnak a fenti pontok mentén, akkor érdemes 1-2 napot pihentetni azt és utána újból rátekinteni és ha szükséges, akkor finomítani rajta többször is. 

Sok sikert kívánok minden álláskeresőnek!

Kovács Beáta

nyelvi és karrier coach

www.icoachu.hu

 

 

karrier tippek önéletrajz coaching CV karrier coaching

2018\07\31

Gyakran halogatod a teendőidet? Akkor Neked egy paradicsom kell!

paradicsom.jpg

Előfordul hogy szeretsz halogatni bizonyos feladatokat? Közben meg ott nyomasztanak napokig, hetekig, akár hónapokig is azok a fránya teendők? Akkor mindenképpen próbáld ki Francesco Cirillo POMODORO módszerét! A POMODORO olaszul azt jelenti paradicsom és a régebben oly divatos, felhúzós konyhai időmérő eszközre utal, melyet kezdetben jellemzően paradicsom alakban lehetett kapni. Beállítod rajta az időt és annak lejártakor csörög. Nade hogyan is segíthet neked ez az egyszerű készülék abban, hogy véget vess a halogatásnak? Íme a POMODORO módszer receptje:

 1. Fogj egy időmérő eszközt, ami lehet a fentiekben említett konyhai időmérő vagy akár a mobilod is és állítsd be az időzítőjét 25 percre. Fontos hogy még mielőtt belevágsz a feladatba iktass ki minden olyan tényezőt, mely elvonná a figyelmedet! Kapcsold ki vagy halkítsd le a mobilodat! (Attól az időzítő még csipogni fog). Ha számítógépen dolgozol, akkor csak az a program vagy oldal legyen megnyitva, amin dolgozol! A váratlan üzenetek, felvillanó friss posztok csak kizökkentenek a folyamatból.
 2. Láss neki az elvégzendő feladatnak majd a 25 perc elteltével tarts egy 5 perces pihenőt. Ez számít egy Pomodoro-nak.
 3. Ezután újból jön 25 perc munka vagy tanulás és 5 perc szünet. Ezt összesen 4-szer ismételd meg!
 4. A 2 óra elteltével tarts egy hosszabb, 15-20 perces szünetet.
 5. Amennyiben nem végeztél a feladattal, akkor kezdd újra és végezz annyi pomodoro-t, amennyire szükséged van a feladat befejezéséhez.

+1 tipp: Lehet, hogy nincs ennyi időd egy feladatra, illetve nincs is szükség ennyi időre. Akkor igazítsd a technikát a Te igényeidhez! Ha csak 50 perced van például, akkor lehet rövidebb 2x20 perces periódust kijelölni egy 10 perces szünettel.

Mint minden módszer, ez sem univerzális, nem ad megoldást mindenre mindenkinek. Egyénenként eltér, hogy kinek válik be pont ez a technika. Én kipróbáltam és nálam jelentem működik! Olyan feladatok esetében kimondottan hatékony, melyeknél nem árt, ha tartok szünetet közben, viszont ha éppen flow-ban vagyok és elmerülök egy tevékenységben vagy gondolatfolyamban, amit nem szeretnék megszakítani, na ott nem vált be. Zárójelben jegyzem meg az olyan esetekben, amikor megvan a lendület, akkor nincs is szükség külső ösztönzésre félóránként. Viszont az olyan nemszeretem mumus feladatoknál, melyekhez nehezen látunk hozzá és halogatjuk már egy ideje, na ott kiváló ösztönző lehet a POMODORO. Ahhoz, hogy ez szokássá váljon, itt is szükséges a rendszeresség, és már pár nap után észrevehető lesz, hogy mennyivel jobban haladsz a teendőiddel így. Miért ne adnál neki egy esélyt? Próbáld ki Te is! Hajrá! 

Kovács Beáta

nyelvi és karrier coach, tréner

www.icoachu.hu

hatékonyság nyelvtanulás karrier életmód időgazdálkodás coaching időbeosztás életmódváltás újratervezés

2018\07\19

Te milyennek képzeled el a karrieredet hosszú távon?

Újfajta karrier modellre lenne szükségünk Laura Carstensen stanfordi pszichológus szerint. A várható élettartam egyre nő, mellyel együtt az aktív munkával eltöltött idő is kitolódik. Carstensten egy maratoni kb 60 évre szóló karrier tervezést javasol a 40 intenzív munkával eltöltött év helyett. Mielőtt bárki felszisszenne, hogy ki a manó akar 60 évig dolgozni, érdemes elolvasni a cikket és elgondolkodni a felvetésen. Pár mondatban összefoglalva azt javasolja, hogy ha 60 évre osztanánk el, terveznénk meg a jelenleg kb 40 dolgos évünket, akkor több idő jutna olyan tevékenységekre is, melyek feltöltenek, energizálnak minket és a munka-magánélet egyensúly is optimálisabb lenne. Tanulásra is több időt tudnánk szánni, illetve lenne több átmeneti időszak is, amikor részmunkaidőben dolgoznánk kisgyermek vagy idős családtag mellett vagy a végleges nyugdíjba vonulás előtt levezetésképpen. Mindenképpen érdemes elgondolkodni jelenlegi karriereden, vajon mennyire teszi lehetővé azt az életet, amit igazán szeretnél élni és hosszú távon vajon mennyire ad majd elégedettséget. 

Neked vannak hosszú távú karrier terveid? Ha nincsenek vagy úgy érzed, hogy jól jönne egy támogató, elgondolkodtató beszélgetés, mely segít újratervezni a karrieredet hosszabb távon is, akkor szeretettel várlak karrier coachingra!

www.icoachu.hu

icoachu3@gmail.com

the_nation_will_remain_the_land_of_the_free_only_so_long_as_it_is_the_home_of_the_brave.png

 

A többi izgalmas felvetésről itt tudsz olvasni: https://work.qz.com/1314988/stanford-psychologist-laura-carstensen-says-careers-should-be-mapped-for-longer-lifespans/

karrier életmód coaching újratervezés karrier coaching

2018\04\17

Szabadulj meg időrabló tevékenységeidtől 7 lépésben!

 

 1. Fogj egy üres A4-es méretű papírt és rajzolj le egy üres vizeskancsót.
 2. Rajzolj bele nagyobb szikladarabokat, amíg tele nem lesz a kancsód. Biztosan tele van? Nem férne még bele pár apróbb kavics? Gondolom van még itt-ott rés, oda rajzolj kisebb köveket, amíg tele nem lesz a kancsó teljesen. Tele van? Ha a válaszod igen, akkor tedd fel a kérdést, hogy nem férne még a kövek, kavicsok közé egy kis homok? Valószínűleg IGEN! Akkor rajzolj a résekbe még homokszemeket is. Most már tényleg tele van! balance-cobblestone-conceptual-279470.jpg
 3. Most írd be a nagy kövekbe azokat a tevékenységeket, dolgokat, melyekkel a legtöbb időt töltöd. A kisebb kavicsokba írd be az olyan tevékenységeket, melyekkel valamivel kevesebb időt töltesz, de jelen vannak a mindennapokban. A homok részbe meg írd be azokat az időtöltéseidet, melyekkel kevés időt töltesz.
 4. Vizsgáld meg a kancsódat! Mit látsz? Van olyan dolog, amin szívesen változtatnál, mert vagy túl sok vagy túl kevés időt töltesz vele? Vannak időpazarló tevékenységek, melyek a kavicsokra vagy a nagy kövekre kerültek?                                                                                                                                                  Képzeld el, hogy mi lett volna, ha fordított sorrendben töltjük meg a kancsót, először a homokkal kezdve? Belefért volna minden? Nagy valószínűséggel NEM! A kancsó az életedet szimbolizálja. A homok a mindennapi apróbb rutin feladatainkat teszik ki. Ha ezzel kezdjük el feltölteni a kancsónkat, akkor az igazán fontos feladatainkra, a nagy kövekre nem marad időnk. A kavicsok szintén fontosak, de nem feltétlen nélkülözhetetlenek. Amennyiben a nagy kövekkel kezdjük feltölteni az életünket, azzal lesz helyük a fontos dolgoknak és a homokkal csak kitöltjük a maradék teret.
 5. Rajzolj egy újabb kancsót és töltsd meg először nagy kövekkel és írd bele azokat a tevékenységeket, melyeknek szíved szerint a legtöbb időt szánnád az életedben. Gondold át, hogy mi is az, ami valójában fontos! A kisebb kavicsokra írd a még szintén fontos dolgokat, melyekre mindenképpen fordítanál időt. Végül a homokszemek közé írd a legkevésbé fontos dolgokat, melyek szükségesek az életedben, de nem elsődlegesek.
 6. Végül hasonlítsd össze a két kancsót. Van különbség? Min tudnál változtatni az életedben ahhoz, hogy az ideális kancsót meg is valósítsd? Szánj erre pár percet és írd is le, ami eszedbe jut.
 7. Ha ezt végiggondoltad, akkor írd le azt a 3 dolgot, amit akár mától kezdve meg is fogsz valósítani. Ha van olyan esetleg, amibe nem azonnal vágsz bele, akkor mindenképpen írj mellé egy dátumot, hogy mikor fogod elkezdeni. Lehetőleg 48 órán belüli dátumot célozz meg! Érdemes kirakni az ideális kancsó képét és a 3 eltervezett dolgot egy jól látható helyre, így nem fogsz róla megfeledkezni és motiválni fog abban, hogy meg is tedd!

  

Sok sikert kívánok a megvalósításhoz!

Aki pedig tud angolul, azoknak ezt a videot ajánlom szeretettel:

 

 

hatékonyság nyelvtanulás karrier életmód időgazdálkodás coaching life coaching időbeosztás életmódváltás karrier coaching

2017\10\17

„Mi a valóság? Az, ami nem múlik el egy áramszünetnél.”

 

virtual_reality.jpg

Ma egy hete hallottam ezt a mondatot Tari Annamária pszichoterapeutától a Corporate Coaching Konferencián, ahol a generációk közötti együttműködés volt a téma.

Azóta is vissza-visszaköszön ez a mondat és elgondolkodtat, hogy vajon milyen is lesz az élet 5-10 év múlva? Vajon a realitás érzékünket és a jelenben levésünket mennyire befolyásolja, torzítja még tovább majd az online világ? A virtuális valóságban töltött idő mennyire játszik majd meghatározó szerepet? Személy szerint nagyon remélem, hogy tudatosan sikerül megtalálni az egészséges arányt és nem kell áramszünetnek lennie ahhoz, hogy meglássuk és megéljük a valóságot.

online valóság életmód coaching life coaching életmódváltás közösségi média

2017\09\01

5 tipp, hogy könnyen visszarázódj a tanulásba!

 

Tudom, nehéz újra iskolapadba ülni a hosszú nyári szünet után. Viszont ha tudatosan végiggondolod, hogy hogyan, mikor és milyen módszerekkel tanulsz majd az idei tanévben, akkor sokkal motiváltabban vágsz majd bele a tanulásba. Összegyűjtöttem Nektek 5 bevált tippet, melyek segítenek abban, hogy ne érezd borzasztó tehernek a tanulást és még hatékony, eredményes is legyen az.road-sign-799141_1920.jpg

 1. Legyen célod! Képzeld el, hogy véget is ért ez a tanév. :-)  Mivel lennél elégedett ennek a tanévnek a végén? Hogyan látod magad egy számodra sikeres tanév végén? Írd le egy papírra ezt, minél részletesebben! Ez lesz az idei tanévre a célod. graduating_dog_1.jpg
 2. Tervezd meg a tanulásod! Gondold végig, hogy miket fogsz megtenni azért, hogy ezt a célt el is érd. Sorolj fel legalább 5 dolgot! Például: milyen formában fogod tanulni az adott tantárgyat, egyedül, tanárral, baráttal? Mit használsz majd kiegészítésképpen? Mobiltelefonos applikáció, honlapok, könyvek stb. Milyen gyakran fogsz az adott dologgal foglalkozni? img_2751.JPG
 1. Gazdálkodj okosan az időddel! Legyen naptárad! Ez lehet klasszikus naptár, füzet, de lehet egy mobil applikáció is, amit szívesen használsz. A tanév során írd be minden nap, hogy mikor és mit fogsz tanulni illetve az egyéb elfoglaltságaidat is írd be, hogy azokra is tudj időt szakítani. A tanulás mellett fontos a sport és a kikapcsolódás is! Érdemes hosszabb távú és rövidebb távú terveket is készíteni. Például jövő tavasszal nyelvvizsgázni szeretnék-mint hosszabb távú terv. Rövidebb távú tervezés például az, ha minden hétvégén leülsz és megtervezed a következő hetedet. laptop-868501_1920_1.jpg
 2. Állíts fel fontossági sorrendet a napirendedben! Az iskolából/edzésről hazaérve, némi pihenő után kezdj neki a tanulásnak és kezdd a számodra legfontosabbal vagy a legnehezebbel! Minél hamarabb nekilátsz tanulni, annál hamarabb végzel és marad még időd a kikapcsolódásra is. Viszont ha belefogsz bármi másba, elkezdesz filmet nézni, játszani akkor azzal csak halogatod a tanulást, közben ott nyomaszthat, hogy hajajj, neki kéne már látni végre és a végén nem marad időd rá. priority_time_management.jpg
 3. Fókuszálj! Amikor tanulsz, próbálj meg kizárólag a tanulásra koncentrálni! Ne menjen közben a laptopon vagy a telefonon a chat-elés, filmnézés stb, mert ezek elvonják a figyelmedet és hosszabbá is teszik a tanulási folyamatot. Érdemes kikapcsolni a tanulás idejére mindent és meglátod, sokkal gyorsabban végzel a tanulással, ha csak arra koncentrálsz. lens-1209823_1920.jpg

Remélem segíteni fognak ezek a tippek, használd őket! Amennyiben szeretnéd igazán alaposan megtervezni a tanulásodat, akkor töltsd le az ingyenes tanulási tervezőt innen: www.ilearn.hu

Sikeres tanévet kívánok Mindenkinek!

Kovács Beáta

nyelvi coach, angol nyelvtanár

ICoachU Stúdió

hatékonyság nyelvtanulás tanulás iskola tippek tervezés coaching tanév fókusz időbeosztás célkitűzés priorizálás

2017\08\30

Őszi újratervezés indul! Íme 3 gyors tipp, hogy év végére célba is érj!

Szeptember 1. Kicsit olyan, mint a január elseje, nem? Az iskolakezdéssel együtt a szabadságokkal meg-megszakított nyár után ez a dátum kiváló alkalom arra, hogy újragondoljuk céljainkat és újabb lendülettel vágjunk bele azokba a tevékenységekbe, melyek igazán fontosak számunkra.

Van olyan dolog az életedben, melyet január elsejével megfogadtál, de időközben feladtad vagy nem tartasz ott vele kapcsolatban, ahová eredetileg el szerettél volna jutni? Ha igen, akkor itt az ideje, hogy átgondold, hogyan folytatod tovább terveid megvalósítását illetve mikor vágsz bele újra. Legyen szó sportolásról, tanulásról, egészséges életmódról, munkahely váltásról vagy bármilyen célodról, ne várd meg az újabb január elsejét! Az év harmada még hátravan, érdemes belevágni!

diving-1551764_1920.jpg

Íme egy gyors, 3 lépéses feladat. Nyugodt körülmények között válaszolj az alábbi kérdésekre! A legjobb ha le is írod a válaszaidat egy lapra. Próbáld meg minél részletesebben megválaszolni és minél aprólékosabban lefesteni a képet, annál jobban fog majd motiválni!

 1. Tedd fel MOST a kérdést magadnak, hogy mivel leszel elégedett idén szilveszterkor, ha majd visszatekintesz erre az évedre. Hová jutsz el addigra a megcélzott terveiddel? Miben lesz más az életed addigra?sylvester-465873_1920_1.jpg
 2. Mit fogsz tenni annak érdekében, hogy el is juss oda? Sorolj fel legalább 5 dolgot! Majd rakd őket sorrendbe aszerint, ahogyan azokat meg is fogod valósítani! list-820967_1920.jpg
 3. Végül készíts akciótervet arra, hogy az előbb említett legelső lépést pontosan mikor és hogyan fogod megtenni. Mi kell ahhoz, hogy valóban meg is csináljad? Esetleg szükséges valamilyen külső segítség? Egy barát, egy coach, aki emlékeztet rá vagy rákérdez a haladásodra? Írd le egy papírra, és tedd ki egy olyan helyre, ahol minden nap többször is látod! Ha készen vagy az első lépés részletes tervezésével, menj végig a többi lépésen is részletesen!yes-1426596_1280_1.png

Előfordul, hogy lendületet vesztesz, ez teljesen normális, ne csüggedj! Ilyenkor menj végig újra ezen a 3 lépésen! Az is lehet, hogy közben más lesz a célod, más kap prioritást. Akkor sincsen semmi gond, tervezz újra! Lényeg, hogy mindig legyen egy célod, ami felé haladsz és tudatosan tervezd meg az odavezető lépéseket. A sok kis apró lépés előbb-utóbb biztosan célba visz.

Kitartást és sok sikert kívánok az újratervezéshez és céljaid megvalósításához!

célok siker motiváció életmód tervezés tudatosság újrakezdés coaching életmódváltás célkitűzés szeptember 1 újratervezés

2017\07\25

Neked is mondták már, hogy "Könnyű Neked, mert..." ?

 

iceberg-404966_1920.jpg

Régóta szembejön velem ez a téma mind coaching, mind személyes megéléseim során. A napokban a vizes világbajnokság kapcsán többször is belefutottam Benedek Tibor vízilabdázó rendkívül inspiráló gondolataiba, melynek hatására ismét elgondolkodtam a témán. Számtalan alkalommal hallani ehhez hasonló mondatokat, illetve hányszor ítélkeznek emberek mások felett, hogy bezzeg neki könnyű, hiszen…..Holott a felszín mögötti dolgok a kívülálló számára láthatatlanok és a felszín sokszor megtévesztő. Olyan könnyű felmenteni magunkat azzal a mondattal, hogy én ehhez nem értek, ebben nem vagyok jó. Biztosan így van ez? Ha még nem olvastad ezeket a gondolatokat, itt az ideje. :-) Íme Benedek Tibor gondolatai:

“Sosem volt különösen jó labdaérzékem, sosem fociztam, kosaraztam jól, nem dobtam különlegesen nagyot a labdával, és ma már ennél is kisebbet dobok. Nem vagyok kifejezetten sem erős, sem okos, nem úszok túlságosan jól, a vízfekvésem teljesen átlagos. Gyerekkoromban tizenegyszer szúrták fel a fülemet, ugyanennyiszer tiltott el az orvos az uszodától. Magasságomat nézve ma már kicsinek számítok a csapattársaim között, súlyra viszont 15 éve elértem a 100 kilót. Szépen beszélni talán sosem tudtam, középiskolai eredményeim közepesek voltak, sosem gondoltam, hogy a mondataim hatással lehetnek másokra. A katonaságtól gerincsérv miatt felmentést kaptam, azóta már a nyakamban is van két porckorongsérv, 16 éve csuklószorítóval játszok, képtelen vagyok a kézfejemre támaszkodni. Először 2005-ben voltak problémáim a szívemmel, amik 2009-ben megismétlődtek. Mégis, ha legvégül össze kellene foglalnom a sikereim okát, csak annyit mondanék, hogy mindig én akartam jobban. Ez az én tehetségem.”

Neked mik azok az erősségeid, melyekre építkezhetsz?

Érdemes leülni és elgondolkodni rajta időről időre, mert mindenkiben ott lapulnak a szükséges erőforrások a céljaik eléréséhez „csak” mozgósítani kell őket. A coaching ülések egyik legnagyszerűbb hozománya, hogy segít megtalálni és a lehető leghatékonyabban alkalmazni az éppen aktuálisan szükséges erőforrásokat. Próbáltad már? Ha még nem, akkor itt az ideje! :-) Addig is első lépésben legyél saját magad coach-a és tedd fel magadnak a kérdést, vajon mik azok a tulajdonságaid, melyekre mint erősségeidre tekinthetsz és támaszkodhatsz. Írd is le őket egy papírra és tedd ki olyan helyre, ahol gyakran láthatod és bővítheted is a listád! Ugye mennyi mindenben vagy Te is tehetséges? :-)

superman.jpg

 

 

 

Szeretnék időt nyerni, kérem az 5 tippből álló listát

 

sport superman tehetség coaching jéghegy erősségek superwoman Benedek Tibor