Elakadtál a nyelvtanulásban? Íme 5 tipp, mely segít áttörni a falat!

Számtalan nyelvtanuló életében eljön az a pillanat, amikor azt érzi, hogy csak kopogtatja és kopogtatja az áhított szintű nyelvtudás falát, de áttörni nem sikerül. Ilyenkor demotivált lesz, elege lesz a tanulásból és könnyen feladja. Vannak viszont olyanok, akik kitartóan haladnak tovább és nem adják fel és egyszer csak áttörik azt a falat. Vajon hogyan csinálják?

Mivel nem vagyunk egyformák, nem tudok univerzális recepttel szolgálni, ellenben megosztok Veletek pár tippet azok közül, melyeket azok a nyelvtanulók használnak, akiknek sikerül áttörniük azt a bizonyos falat, illetve falakat. :-) 

wall.jpg

  1. Túl egyszerűnek érzed a szókincsed? Megoldás: Játssz minden nap szójátékot! Írd le minél részletesebben a téged körülvevő környezetet. Akár munkába/iskolába utazáskor ragadj meg egy jelenetet és írd le magadban angolul. Használj jelzőket, próbálj minél színesebb mondatokat alkotni. Szótárat is használhatsz! 
  2. Megtanultad a szót, de ha hallod egy külfölditől, nem érted meg? Elképzelhető, hogy egy másik jelentésben használja. Számtalan olyan szó van az angolban (magyarban is :-) ), aminek több jelentése van. Ne ragadj le egy adott jelentésnél, simán lehet, hogy ott az adott környezetben teljesen mást jelent. Megoldás: tanuld meg egy-egy szó több jelentését is szövegkörnyezetben! Használj egynyelvű szótárat, ahol példamondatokból rá tudsz jönni a szó jelentésére. Ez akkor is segít, amikor egy-egy magyar szóra több angol megfelelőt találsz a kétnyelvű szótárban, és nem tudod kiválasztani a megfelelőt. 
  3. Érted a nyelvet ha hallod, de ha meg kell szólalni nem megy? Valószínűleg azért nem, mert nem használod a nyelvet eleget. Megoldás: használd minél többet a nyelvet, akár magadban is próbálhatsz beszélni, ha nincs is mindig alkalmad angolul beszélgetni valakivel. Ez abszolút stresszmentes helyzet, a legbátortalanabbaknak is megy. Ráadásul előbb-utóbb ha begyakorolsz valamit stresszmentes helyzetben, merni fogod majd használni stresszhelyzetben is.
  4. Mindig beleszaladsz ugyanabba a hibába? Megoldás: Valószínűleg begyakoroltad a rosszat, mert nem javítottak ki. Ennek legjobb orvoslása ha elmész egy magántanárhoz és megbeszéled vele, hogy mire szeretnéd ha fókuszálnátok.
  5. Úgy érzed túl tankönyvszagú ahogy beszélsz? Megoldás: tanulj meg idiómákat, közmondásokat és modern, szleng kifejezéseket és használd őket minél többet. Nézz filmeket angolul! Onnan is rengeteget tanulhatsz. A testbeszédet, az intonációt is figyeld meg! A non-verbális kommunikáció is nagyon sokat tud hozzáadni ahhoz, hogy természetesnek tűnj.

Nos, melyiket fogod már ma kipróbálni? :-)  Ne halogasd tovább, vágj bele most! Hajrá! :-)

 

 

Szeretnék időt nyerni, kérem az 5 tippből álló listát